Avlshingste / Hoppevejledning

Hoppevejledning

På Hovhedegård Hestecenter har vi en dyrlæge ansat i bedækningssæsonen. Vi arbejder med kunstig sædoverførsel og folikkelkontrol på alle hopper.

Følgende hingste opstaldet :
• Cash Gamble (SE)
• Great Challenger (US)
• From Above (US)
• Machael´s Turn (US)
• Valokaja Hindø
 
Ankomst
Hopper modtages hver dag i sæsonen. Ring gerne for at aftale tidspunkt.

Vær opmærksom på, at hopper og føl skal være sunde og raske ved ankomst, således smittefare minimeres. Det er ejers eget ansvar og egen forsikring der skal dække ved eventuelle ulykker eller sygdomme der matte opstå under opholdet.
Under opholdet
På Hovhedegård går hopperne normaIt på græs, da ophold i lys/solskin giver den bedste brunst.
 
Tapning og inseminering 
De hingste vi har opstaldet bliver tappet og den friske sæd bliver delt i x antal portioner til de hopper der klar til at modtage sæden hvis follikkelkontrollen viser de er klar.

Nogle hoppeejer vælger at hoppe og føl skal blive hjemme så hoppen insemineres i vante omgivelser. På nogle af hingstene sender vi derfor også kølesæd direkte til hoppeejerne. Ved kølesæd forstås frisktappet sæd med sædfortynder i, som bliver nedkølet så sædcellerne er levedygtige omkring 2 døgn.

OBS: Vi sender ikke transportsæd på Great Challenger.
 
Bestilling af kølesæd til afhentning eller levering
Det er muligt at bestille kølesæd til afhentning på hingstestationen eller man kan få sæden tilsendt. Det er dermed jeres egen dyrlæge der undersøger hvornår hoppen er klar til sæden bestilles.

For levering af sæd, skal ejer eller ejers dyrlæge give os besked inden kl. 9.00. Sæden vil dermed være leveret den efterfølgende dag. Vær opmærksom på, at hingstene tappes mandag, onsdag og fredag i forhold til levering.
Lørdag tappes kun efter behov og kun til afhentning direkte hos os.

Vær også særligt opmærksom på forårssæsonen med de mange skæve helligdage!!
 
 
Der vil være omkostninger forbundet med bearbejdningen samt fragt af kølesæd.
 
lnseminering af en goldhoppe (hoppe uden føl)
Det kan være svært at se på en hoppe hvornår den er i brunst. Derfor kan man evt. prøve hende af ved en teaserhingst eller lade en dyrlæge undersøge hende. Det er vigtigt at få tjekket livmoderen, med en svaperprøve. Det er forskelligt fra hoppe til hoppe hvor lang brunsten er og årstiden spiller også ind. Midt sommer er normalt den korteste brunstperiode.

På Hovhedegård Hestecenter har vi sammensat et tilbud med follikkelkontrol/undersøgelse for hele sæsonen, som gælder inseminering med
de opstaldede hingste, samt kølesæd fra andre hingste i Danmark.

lnseminering efter foling
Hvis folingen er foregået uden komplikationer og man har haft hoppen på fold dagligt så hun kan blive ren, kan man sagtens inseminere på den første brunst efter foling. Hos nogle hopper kan brunsten allerede forekomme på 4.-5. dagen efter foling, men det betragter vi som en dårlig brunst og anbefaler man venter til næste brunst. Her skal man være opmærksom på, at denne godt kan komme på 25.-30. dagen efter foling.
 
Vælger man at bruge det vi kalder 30 dags brunst, er det vigtigt at få hoppen undersøgt allerede på 25.-26. dag, da de fleste starter på dette tidspunkt efter foling. Ellers risikerer man at komme for sent og miste denne brunst. Særligt midt sommer skal man være opmærksom på dette.
 
lnseminering med frostsæd
Vi er stoppet med at insiminere med frostsæd fra og med denne sæson. vi kan i stedet henvise til dyrlæge Jonas Nørgaard, tlf. 2012 4144.
 
Scanning for drægtighed
Efter inseminering/ægløsning går der 15-16 dage før hoppen kan drægtighedsscannes. En scanning på dag 15 er ligeledes nødvendig, hvis man vil være sikker på, at der ikke er to befrugtede æg og dermed tvillinger. Sker dette, kan dyrlægen "klemme" det ene, men det er ikke uden risiko for at miste begge fostre.

Vær opmærksom på, at enkelte hopper kan komme i brunst igen midt i perioden. Hvis hoppen ikke er drægtig vil den oftest starte en ny brunst på dette tidspunkt. Er hoppen drægtig er et eftertjek alligevel nødvendigt, omkring dag 40 efter ægløsning, da enkelte hopper kan opsuge fosteret i denne periode.
 


Prisliste reproduktionsarbejde 2024

lnseminering med sæd fra Hovhedegårds hingste, samt kølesæd. 
 
Enhedspris kr. 2.200,-
 
Prisen er for hele sæsonen og omfatter follikelkontrol, inseminering, tapning og kontrol af sæd.

Opstaldning pr. dag kr.
Hopper med føl  100,-
Hopper uden føl 90,-
Hopper uden føl og uden for brunst 70,-

Hvis dyrlægen skønner det er nødvendigt at behandle din hoppe, det være sig homonbehandling, skylning af livmoder, antibiotikabehandling, caslick, svaberprøve mm. vil dette blive foretaget ved undersøgelserne og er ikke inkluderet i priserne.
Hovhedegård Hestecenter v/Jeanette og Kaj Jensen | Storhøjvej 3, Guldbæk, 9530 Støvring  | Tlf.: +45 61 75 36 68